Wanneer is een scheidingsconvenant rechtsgeldig?
Wanneer u en uw partner gaan scheiden, is het van belang dat u en uw (ex-)partner afspraken maken over de scheiding. Dit zijn bijvoorbeeld afspraken over het verdelen van de inboedel en woning, alimentatie, pensioen en (indien van toepassing) een ouderschapsplan wanneer u minderjarige kinderen heeft met uw partner. Deze afspraken worden vastgesteld in een scheidingsconvenant en vormen de basis van uw nieuwe toekomst. Belangrijk om te weten, is dat alleen met tussenkomst van een advocaat of notaris het scheidingsconvenant rechtsgeldig is.
Wilt u ook uw rechtsgeldig scheidingsconvenant opstellen bij HG-nus Mediation? Maak dan een afspraak!
Rechtsgeldigheid scheidingsconvenant
Bij het opstellen van een scheidingsconvenant met tussenkomst van een advocaat of notaris, zorgt u ervoor dat het scheidingsconvenant rechtsgeldig is. Dat wil zeggen dat afspraken die vermeld staan in het scheidingsconvenant beide partijen verplicht zich hieraan te houden. Betaalt bijvoorbeeld een van de partners de alimentatie niet? Dan kan deze betaling – met het scheidingsconvenant – afgedwongen worden door een deurwaarder.
Gezamenlijk echtscheidingsverzoek indienen
Wanneer u en uw partner een scheidingsconvenant opstellen, is het belangrijk om hier voldoende tijd aan te besteden. Als u nu nauwkeurig te werk gaat en samen met behulp van een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar goed nadenkt over de inhoud van de documenten, kunt u later veel problemen voorkomen. Bent u het eens geworden over de inhoud van het scheidingsconvenant? Dan kunt u een gezamenlijk echtscheidingsverzoek indienen. Na goedkeuring wordt de gemeenschap van goederen ontbonden en kunnen gemaakte afspraken in gang worden gezet.
Uw scheiding regelen door middel van een rechtsgeldig scheidingsconvenant, draagt er aan bij dat uw scheiding op rustige wijze zal verlopen. Dat is in een al stressvolle scheidingsperiode des te prettiger: zeker voor uw kinderen. Toch kan het zijn dat u het niet eens wordt: denk dan eens aan een mediator, zodat u wél begeleiding krijgt in het maken van de afspraken met uw (ex-)partner en u tot een overeenkomst kunt komen zonder dat u in een rechtszaak verzeild raakt. Dit is uiteindelijk een veel goedkopere manier en ook een veel betere manier, omdat uw kinderen zo ook niet ongewild betrokken worden bij de scheiding, omdat ze voor de rechter moeten verschijnen.
Regel een scheidingsconvenant via HG-nus Mediation
Gaat u scheiden en komen u en uw (ex-)partner maar niet tot een overeenkomst, maar wilt u liever geen advocaat inschakelen? Dan kunt u contact opnemen met HG-nus Mediation om u hierbij te helpen. Zonder advocaat zal de echtscheidingsprocedure vele malen sneller verlopen, waardoor u ook kosten bespaart. Wilt u ook uw rechtsgeldig scheidingsconvenant opstellen bij HG-nus Mediation? Maak dan een afspraak!
Geschreven op 15 augustus 2016